Av Ole Martin Moen, pedagog og professor. Til fri bruk.
Det er viktig at hverdagen til barn og unge ikke overskygges av koronaviruset. Gjør hyggelige ting sammen og gi barna anledning til å ha mye digital kontakt med vennene sine.
Samtidig er det viktig at situasjonen tematiseres og at barn får verktøy til å håndtere den. Helsedirektoratet har laget en fin video om koronaviruset for barn. Dersom lærere eller foreldre skal gi oppgaver knyttet til korona: Her er en liste med tolv forslag som de kan bruke. De første oppgavene er for de yngste barna.
.
1. Hva vil vi gjøre den dagen koronaviruset ikke er så farlig lenger?
En dag kommer statsministeren til å si på TV at nå er faren over. Det kan være fordi viruset har blitt borte av seg selv eller fordi vi har klart å lage en god medisin mot det. Mange gleder seg til den dagen. Hva har du lyst til å gjøre den dagen? Hva tror du andre kommer til å gjøre? Se for deg noe fint som skjer den dagen og lag en tegning eller skriv en liten historie.
.
2. Har du lært noe i det siste om hva du er glad i å gjøre?
Vi gjør mange fine ting hver dag. Men noen ganger skjønner vi ikke helt hvor fint det er før vi plutselig ikke kan gjøre det lenger. Lag en liste med tre ting som du nå skjønner at du liker veldig godt å gjøre, men som du ikke tenkte så mye på da du kunne gjøre dem hele tiden.
.
3. Hva tror du helseminister Bent Høie gjør i dag?
Helseministeren i Norge heter Bent Høie. Det er han som er den øverste sjefen for ting som har med helse, medisiner og sykehus å gjøre. Hvordan tror du dagene hans er nå? Hva gjør han? Og hva tror du han tenker på? Prøv å komme på én ting du tror han gleder seg til og én ting du tror han gruer seg til.
.
4. Tror du det er noen som ikke har hørt om koronaviruset ennå?
For noen måneder siden hadde ingen hørt om koronaviruset. Men nå har veldig mange hørt om det. Men tror du det er noen i verden som ikke har hørt om det? Hvem tror du i så fall at de er?
For de som er litt eldre: Av de nesten 8 milliardene mennesker som bor på jorda, hvor mange prosent tror du at vet om det? Hva er det høyeste svaret du tenker at kan være rimelig? Hva er det laveste svaret du tenker at kan være rimelig?
.
5. Hvem var Semmelweis?
På 1800-tallet levde det en lege som het Ignaz Semmelweis. Finn informasjon på internett som du kan stole på. Hva var det Semmelweis fant ut? Les om ham og lag en gjenfortelling av historien.
For de som er eldre: En av dem som har laget en fortelling av Semmelweis, er den norske forfatteren Jens Bjørneboe. Les skuespillet hans, Semmelweis – et anti-autoritært skuespill, eller se NRKs video av skuespillet. Hvorfor tror du at Semmelweis møtte så mye motstand?
.
6. Hva har sosiale medier å si for koronasituasjonen?
Mange får kunnskap om koronaviruset gjennom sosiale medier. På hvilke måter er sosiale medier gode, og på hvilke måter er de dårlige, i en situasjon om koronapandemien? Finn minst to måter de gode på og minst to måter de er dårlige på. Hva kan vi gjøre for å få mer av de gode, og mindre av de dårlige, effektene av sosiale medier?
.
7. Hvilket uttrykk bruker Donald Trump?
Donald Trump, presidenten i USA, skriver mye på Twitter. I begynnelsen snakket han om “the corona virus”. I det siste har han begynt å kalle det for “the Chinese virus”. Hvordan tror du kinesere opplever det? Og, hvis viruset hadde begynt å spre seg fra et sted i USA, tror du at han da hadde kalt det “the American virus”?
.
8. Hva er egentlig et virus?
Hva er et virus? Og hva er forskjellen på bakterier og virus?
For de som er litt eldre: Det er vanlig å si at mens bakterier lever, så er ikke virus levende. Hvorfor sier man det? Og, hva er egentlig forskjellen på at noe er levende og at noe ikke er levende?
.
9. Hva er eksponentiell vekst?
Finn frem matematikkboken og se om det står noe der om “eksponentiell vekst”. Hvis det står noe der, hva betyr det? Og hvordan henger det du leser om der sammen med hvorfor det er veldig viktig at folk nå holder seg mest mulig hjemme?
.
10. Hva kunne vi ha gjort hvis målet var å smitte flest mulig?
Vi prøver å unngå at folk blir smittet med koronaviruset. Tenk deg, som et tankeeksperiment, at vi skulle prøve å få til det motsatte: Vi skulle prøve, her i Norge, å få flest mulig til å bli smittet. Hva kunne vi ha gjort for å få til det? Hvor lang tid tror du det hadde tatt før vi hadde klart å smitte 90%? Og tror du vi noen gang hadde klart å smitte 100%?
.
11. Hvem tror du at koronasituasjonen er lettest for og hvem er den vanskeligst for?
Koronasituasjonen, og tiltakene vi har satt i gang for å stoppe spredningen, påvirker folk på forskjellige måter. For noen er mennesker det lettere enn for andre. Hvem tror du det er enklest for og hvem tror du det er vanskeligst for? Tenk på faktorer som alder, velstand, bosted, personlighetstrekk, yrke, helsetilstand.
.
12. Hva er samfunnskritiske virksomheter?
Regjeringen har laget en liste over 14 typer samfunnskritiske jobber som det er aller viktigst at blir opprettholdt til tross for koronapandemien. Hva tror du regjeringen har tenkt på når den har valgt ut disse jobbene? Og, hvis vi var nødt til å ta vekk to typer jobber til fra listen, hvilke to tror du det hadde vært minst ille å ta bort? Hvis vi kunne legge til to typer jobber ekstra, hvilke typer jobber burde vi ha valgt?
.
.
.
Illustrasjoner fra Wikimedia Commons (1, 2, 3, 4, 5)